piątek, 30 sierpnia 2013

Dzielę się - leniwe pierogi

Jeżeli ktoś nie ma sprawdzonego przepisu i zawsze szuka proporcji do zrobienia leniwych pierogów, może spróbować mojego sposobu, do którego dochodziłam dość długo metodą prób i błędów. Przepis jest wygodny, bo łatwo przeliczalny na większe lub mniejsze porcje.
Na każde 20 dekagramów białego sera dodaje się 1 jajo i pół szklanki mąki.
Na moich łasuchów (rodzina 5 osób, z czego najmłodsi jedzą podwójnie) robię pierogi z 60 deka białego sera. Koleżanka na 4 osoby robi leniwe z 40 deka. Łatwo więc wyliczyć, że trzeba około 10 deka twarogu na osobę.
Żółtka miesza się z białym serem, następnie dosypuje na wierzch mąki, na którą kładzie się ubite białka. Wszystko trzeba zmieszać (ja to robię mikserem, ale krótko i na najniższych obrotach), wyłożyć na stół posypany mąką. Po zrobieniu wałeczka pokroić na kluchy. Ugotować w osolonym wrzątku. Gotowe.

3 komentarze:

  1. Już dawno nie robiłam, bo chętnych nie ma....Chyba zrobię tylko dla siebie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie robiłam jeszcze nigdy nie robiłam...

    OdpowiedzUsuń